Ademen na een laryngectomie

Vóór de ingreep ademde u door uw neus, mond en keel, de ‘bovenste luchtwegen’. Deze bovenste luchtwegen (met name de neus) conditioneren de lucht die u inademt door deze op te warmen, vochtig te maken en te filteren. Uw longen hebben deze geconditioneerde lucht nodig. Omdat uw bovenste luchtwegen na een laryngectomie omzeild worden, heeft zo’n ingreep invloed op uw longfunctie.

Na uw laryngectomie ademt u door een stoma in uw hals. Dat betekent dat de lucht die u inademt niet vochtig of verwarmd is als deze bij de luchtpijp en longen aankomt. Deze niet-geconditioneerde lucht is te droog en te koud voor uw longen. Dat kan leiden tot meer slijm, hoesten en een hogere kans op luchtweginfecties. Gelukkig is daar een oplossing voor: de warmte- en vochtwisselaars (HME’s). Deze ondersteunen uw longen door de lucht die u inademt te conditioneren, zoals de bovenste luchtwegen dat voorheen deden.

Ademen met een HME

Uw neus, mond en keel werken hard om de lucht die u inademt op te warmen en te bevochtigen. Na een laryngectomie doen HME's (Heat and Moisture Exchangers, warmte- en vochtwisselaars) dit voor u.

De HME verwarmt de lucht en maakt deze vochtiger. Hij doet dit door de warmte en vochtigheid van de lucht ‘op te vangen’ terwijl u uitademt, en deze vervolgens weer toe voegen aan de lucht die u inademt. Met andere woorden, een HME ‘conditioneert’ de lucht die u inademt door deze op een goed vochtigheidsniveau en goede temperatuur te brengen, zodat uw longen goed kunnen functioneren.

Het dragen van een HME vraagt enige gewenning. Maar met behulp van deze 6 tips krijgt u het al snel onder de knie.

Stomapleisters

Een pleister ook wel adhesive genoemd, is de meest gebruikelijke en comfortabele manier om een HME op uw stoma te bevestigen. Breng de pleister aan rond de stoma en volg daarbij zorgvuldig de instructies. Bevestig vervolgens een HME op de stoma. Er zijn verschillende soorten pleisters, afgestemd op wat u doet en hoe gevoelig uw huid is.


Net als bij een HME zult u merken dat het gebruik van een pleister even wennen kan zijn. Om deze reden hebben we een eenvoudig vier-stappenplan opgezet voor zowel een goede dag- als nachtroutine. 

soorten stomapleisters

Delen