Een nieuwe manier van spreken

U vraagt zich misschien af hoe u zult kunnen spreken na het ondergaan van een laryngectomie. De manier waarop u spreekt en uw stemgeluid zullen veranderen, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om uw spraakvermogen terug te krijgen.

Uw stem is een belangrijk onderdeel van uw identiteit. Met uw stem drukt u uw gedachten, gevoelens en ideeën uit. Een totale laryngectomie is een verwijdering van de larynx/het strottenhoofd met inbegrip van de stembanden. Direct na een laryngectomie is de snelste manier om met familie, vrienden en zorgverleners te communiceren het gebruik van schrift en gebaren. Het kan helpen om vóór uw operatie samen met vrienden en familie enkele eenvoudige gebaren en manieren van communiceren te oefenen. Er zijn ook apps beschikbaar voor smartphones die kunnen helpen bij het vertalen van tekst naar spraak.

Vóór een laryngectomie

Vóór uw totale laryngectomie wordt uw stem tot stand gebracht met uw stembanden, die zich in uw larynx/strottenhoofd bevinden. Uw stembanden genereren geluid zodat u kunt spreken.

Als u uitademt, stroomt er lucht door de stembanden waardoor ze gaan trillen en zo geluid produceren. Het geluid verplaatst zich naar uw mond en wordt met uw lippen, tanden en tong in spraak omgezet.

Na een laryngectomie

Na uw totale laryngectomie moet u een nieuwe manier van spreken aanleren. Al deze onderstaande alternatieven maken gebruik van een andere bron dan uw larynx om trillingen te produceren waarmee uw stem tot stand wordt gebracht.

Methoden van stemherstel

Het verlies van uw natuurlijke stem kan in het begin heel vervelend zijn, en zal een impact hebben op zowel uw vermogen om te communiceren als op uw gevoel van identiteit. Maar het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om uw stem en spraakvermogen terug te krijgen na een laryngectomie. In de meeste gevallen heeft u al voor de operatie contact gehad met een logopedist. Hij of zij zal u advies geven over verschillende methoden die u na de operatie kunt aanleren om uw nieuwe stem te ontwikkelen.

Stemprothese

Zo klinkt spreken met een stemprothese

Spreken met behulp van een stemprothese is de meest gebruikte methode voor stemrevalidatie.

meer informatie

Elektrolarynx

Zo klinkt spreken met een Elektrolarynx

Een elektrolarynx is een elektronisch apparaat dat geluid produceert dat kan worden omgezet in spraak.

meer informatie

Slokdarmspraak

Spreken door middel van slokdarmspraak

Slokdarmspraak maakt gebruik van het bovenste gedeelte van uw slokdarm om geluid te produceren.

meer informatie

Contact

Neem dan gerust contact op met een van onze Customer Care medewerkers middels de onderstaande contactgegevens. Of laat uw gegevens achter via ons contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Telefoon: +3179 593 50 00 | +32 2218 5550
E-mail: info.nl@atosmedical.com | info.be@atosmedical.com

contactformulier

Delen