LARYNGECTOMIE

Alles over een totale laryngectomie

Wij beantwoorden uw vragen, bieden steun vanuit onze laryngectomiegemeenschap en leveren producten ten behoeve van laryngectomiezorg.

De laryngectomie-gids

De basisprincipes

Een totale laryngectomie is een operatie die wordt uitgevoerd in gevorderde stadia van kanker. De procedure omvat het verwijderen van uw strottenhoofd (Latijnse naam: larynx). Het strottenhoofd heeft verschillende belangrijke functies. Na het ondergaan van een laryngectomie ademt u door een stoma in uw hals in plaats van uw neus en mond.

Wat is een totale laryngectomie?

Voorbereiden op een laryngectomie

U bent niet alleen

Het ondergaan van een totale laryngectomie kan overweldigend zijn en leiden tot een aantal belangrijke veranderingen in de manier waarop u leeft. Maar u bent niet de enige. Meer dan 100.000 mensen over de hele wereld hebben hetzelfde meegemaakt, en velen van hen hebben manieren gevonden voor ondersteuning bij goed spreken en goed ademen en die het leven gemakkelijker maken.

Voorbereiden op een totale laryngectomie

Ademen

Een nieuwe manier van ademen

Na uw laryngectomie ademt u door een stoma in uw hals. Dat betekent dat de lucht die u inademt niet vochtig of verwarmd is als deze bij de luchtpijp en longen aankomt. Dat kan leiden tot meer slijm, hoesten en een hogere kans op luchtweginfecties. Gelukkig is daar een oplossing voor.

Ademen na een laryngectomie

Spreken

Uw nieuwe stemgeluid

U vraagt zich misschien af hoe u zult kunnen spreken na het ondergaan van een laryngectomie. De manier waarop u spreekt en uw stemgeluid zullen veranderen, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om uw spraakvermogen terug te krijgen.

Spreken na een laryngectomie

Olfaction Regained - Using the Polite Yawning Technique

Reukvermogen

De gaap-ruikmethode

Om weer te kunnen ruiken na uw operatie kunt u een techniek leren die bekendstaat als de “gaap-ruikmethode”. Hierbij gaapt u met uw mond dicht waardoor er lucht in uw neus wordt gezogen zodat u kunt ruiken.

Het leven na een laryngectomie

De moeite waard

Wanneer u weer thuis bent na uw operatie, zal u zich gaan aanpassen aan een nieuwe manier van ademen, spreken en leven. Hoewel een laryngectomie zal leiden tot enkele grote veranderingen in uw manier van leven, kunt u nog steeds een gelukkig leven leiden dat de moeite waard is.

Handige tips & tricks om u op weg te helpen

Producten

Wij bieden een breed scala aan hoogwaardige hulpmiddelen voor mensen die een laryngectomie hebben ondergaan. Stemprothesen, HME's (Heat and Moisture Exchanger), stomapleisters, verzorgingsproducten, accessoires en meer. Bekijk producten

Atos Medical webshop

Wist u dat u uw producten gemakkelijk en snel online kunt bestellen in onze webshop?
Maak eenvoudig een account aan geniet van alle voordelen die onze webshop biedt.

Webshop

Wij staan voor u klaar

Contact

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met een van onze Customer Care medewerkers.

Telefoon: +3179 593 50 00 | +32 2218 5550
E-mail: info.nl@atosmedical.com | info.be@atosmedical.com

Huisbezoek aanvragen

Onze productspecialisten komen (kosteloos) bij u thuis langs voor persoonlijk advies, uitleg over het gebruik van producten en meer.

Maak kennis met onze productspecialisten

Delen