Wennen aan het dragen van een HME

Het dragen van een HME vraagt enige gewenning, zeker als u lange tijd door een open stoma heeft geademd. Maar al snel zult u de vele voordelen van een HME ervaren.

Met deze 6 tips helpen wij u graag op weg.

1. Een nieuwe manier van ademen

In het begin kunt u het gevoel hebben dat ademhalen u meer moeite kost. Dit is normaal. Ademen door een HME lijkt veel op ademen door de mond en u zult er snel aan gewend raken.

Tip: Draag een HME zo vaak als u kunt zonder dat u hierdoor buiten adem raakt. U kunt bijvoorbeeld beginnen met het dragen van een HME voor 1 uur en het langzaam opbouwen naar 2 uur en zo verder opbouwen zodat u uw HME uiteindelijk 24/7 kunt dragen. Begin met het gebruik in een ontspannende situatie zoals tijdens het televisiekijken of het lezen van een boek. Wanneer u fysiek actief bent kunt u ervoor kiezen om de Provox Life Go HME te gebruiken.

2. Het hoesten neemt af

De eerste paar dagen kan uw slijm dunner worden en kunt u het gevoel hebben dat uw longen meer slijm produceren dan voorheen. Consistent gebruik van een HME (24/7) vermindert slijmvorming en hoesten. U zult ook minder irritatie van de luchtpijp ervaren. Na ongeveer twee weken zult u de voordelen van het dragen van een HME beginnen opmerken.

Tip: Noteer hoe vaak u op een dag moet hoesten. U zult merken dat dit aantal na verloop van tijd aanzienlijk afneemt.

3. Houd uw HME schoon

Wanneer u voelt dat u moet hoesten, probeer dan eerst uw HME te verwijderen en een tissue voor uw stoma te houden. Zo beschermt u niet alleen uzelf, maar ook de mensen om u heen. Indien u plotseling moet hoesten, verwijder dan uw HME en maak deze schoon met een tissue. Wanneer er slijm in de HME terecht is gekomen, vervang hem dan door een nieuwe. Spoel een HME nooit af. Hierdoor zal de HME niet meer naar behoren werken.

Tip: Reinig uw stoma en pleister altijd zorgvuldig nadat u heeft gehoest. Hiermee voorkomt u eventuele huidirritatie en het loslaten van de pleister.

4. Verschillende HME’s voor verschillende situaties

Gebruik de Provox Life Go HME wanneer u overdag actief bent om het ademen te vergemakkelijken. Gebruik de Provox Life Home HME wanneer u zich ontspant. Deze bevochtigt de lucht, is comfortabel om door te ademen en nog beter in staat om vocht en warmte in het longgebied vast te houden. Als u een stemprothese heeft, kunt u beide HME’s gebruiken om te praten.

Gebruik Provox Life Night HME voor tijdens het slapen. Vergeleken met andere HME’s biedt de Night HME een hogere bevochtiging. Deze is bovendien comfortabel en gemakkelijk om door te ademen. Wij willen u er wel op wijzen dat dit een product is om tijdens het slapen te gebruiken waardoor het niet het meest geschikte product is om mee te praten.

Tip: Leer de verschillende voordelen van onze HME’s kennen, zodat u voor elke situatie het meest geschikte product kunt kiezen.

5. Het gebruik van pleisters vergt wat oefening

Wanneer u met het gebruik van pleisters begint, zult u ze in het begin iets vaker moeten vervangen. Bovendien kan het zijn dat u tijdelijk meer slijm produceert, wat het lastiger maakt om de pleister op zijn plaats te houden.

Tip: Het uiteindelijke doel is om van ‘s ochtends tot ‘s avonds eenzelfde pleister te dragen. Bepaal eerst de geschikte plaats voor de pleister voordat u de folie verwijdert. Verwijder vervolgens de folie en breng de pleister aan. Plaats de kleefring net onder de stoma en breng dan de rest aan. Houd de ring zo dicht mogelijk bij de stoma. Werk van binnen naar buiten terwijl u de pleister zorgvuldig op de huid masseert. Voorkom luchtbellen, bobbels en rimpels.

6. Schone pleisters hechten beter

Het is belangrijk dat u uw stoma en de pleister vrij houdt van slijm. Wanneer er slijm tussen uw huid en de pleister terecht komt, bestaat de kans dat de pleister niet goed plakt. Het is dus belangrijk de huid rondom uw stoma te reinigen voordat u een pleister aanbrengt. U kunt Provox Skin Barrier gebruiken als een extra beschermend laagje op de huid, alvorens u de pleister aanbrengt.

Zorg ervoor dat u de pleister voorzichtig verwijdert om zo beschadiging van de huid te voorkomen. U kunt hiervoor het beste Provox Adhesive Remover gebruiken.

Tip: Verwijder uw HME als u voelt dat u moet hoesten. Hoest vervolgens in een tissue en reinig uw stoma en de pleister. Vergeet niet de onderkant van uw stoma mee te nemen. Als er zich slijm bevindt tussen uw huid en de pleister zal dit lekkage veroorzaken.

Contact

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met een van onze Customer Care medewerkers of laat uw gegevens achter via ons contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Telefoon: +3179 593 50 00 | +32 2218 5550
E-mail: info.nl@atosmedical.com | info.be@atosmedical.com

Contactformulier

Delen