Wat is een totale laryngectomie?

Bij een laryngectomie wordt het strottenhoofd met een operatie verwijderd. In het strottenhoofd bevinden zich ook de stembanden. Het ondergaan van een totale laryngectomie kan een overweldigende ervaring zijn, maar u hoeft zich niet alleen te voelen in deze situatie. Er zijn wereldwijd meer dan 100.000 mensen die dezelfde operatie hebben ondergaan en hebben laten zien dat het mogelijk is om uw levenskwaliteit te behouden.

Vóór een laryngectomie

Voor de operatie ademde u via uw neus, mond en keel. Dit noemen we ook wel de 'bovenste luchtwegen'.

Na een laryngectomie

Na een laryngectomie ademt u via een opening in de hals (halsstoma) in plaats van via uw neus en mond.

Uw nieuwe stem

Uw stem maakt een groot deel uit van uw identiteit en is nauw verbonden met de manier waarop u uw gedachten, gevoelens en ideeën uitdrukt. Het verlies van uw natuurlijke stem kan in het begin heel vervelend zijn. Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om uw spraakvermogen terug te krijgen na een laryngectomie.

In de meeste gevallen heeft u al voor de operatie contact gehad met een logopedist. Hij of zij zal u advies geven over verschillende methoden die u na de operatie kunt aanleren om uw nieuwe stem te ontwikkelen.

Er zijn tegenwoordig verschillende methoden om na een totale laryngectomie te praten en te communiceren

Een nieuwe manier van spreken

De functie van uw neus

Een andere grote verandering is het verlies van de werking van de neus, waardoor u een andere manier van ademen moet aanleren. U realiseert het zich misschien niet, maar met uw neus doet u meer dan alleen ruiken. De neus speelt een enorm belangrijke rol bij de werking en het gezond houden van uw longen.

Na uw totale laryngectomie ademt u door de stoma in uw hals, waardoor deze neusfuncties verloren gaan. Ademen door een open stoma zorgt ervoor dat de temperatuur en vochtigheid in uw longen daalt. De longen reageren hierop door meer slijm te produceren, waardoor u meer moet hoesten (vergelijkbaar met een verkoudheid) en uw luchtpijp geïrriteerd kan aanvoelen. Gelukkig zijn speciaal daarvoor HME’s ontwikkeld.

Een HME (Heat and Moisture Exchanger) is een warmte- en vochtwisselaar die helpt de verloren functies van de neus te compenseren en het ‘klimaat’ van de longen weer in evenwicht te brengen.

HME's (Warmte- en vochtwisselaars)

Een HME (Heat and Moisture Exchanger) is een warmte- en vochtwisselaar die helpt de verloren functies van de neus te compenseren en het ‘klimaat’ van de longen weer in evenwicht te brengen.

Wanneer u uitademt door de HME, worden warmte en vocht afkomstig uit uw luchtwegen vastgehouden in de HME. Bij de volgende inademing worden deze opgeslagen warmte en vocht weer teruggevoerd naar uw longen.

Op deze manier worden de verloren functies van de neus gedeeltelijk gecompenseerd wat bijdraagt aan minder slijmvorming en hoesten.

zes verschillende hme's

Stomapleisters

Een (stoma)pleister is de meest gebruikelijke en comfortabele manier om een HME op uw stoma te bevestigen. Breng de pleister aan rond de stoma en bevestig vervolgens een HME op de stoma. Net als bij een HME zult u merken dat het gebruik van een pleister even wennen kan zijn.

Er zijn verschillende soorten pleisters, afgestemd op wat u doet en hoe gevoelig uw huid is.

soorten pleisters

LaryTubes en LaryButtons

Wellicht heeft uw arts u de Provox Life LaryTube of Provox Life LaryButton aangeraden om de HME op aan te sluiten.

De Provox Life LaryTube is een flexibele, silicone tube waarop een HME bevestigd kan worden. De Provox Life LaryTube voorkomt het krimpen van de tracheostoma en zorgt ervoor dat deze de gewenste grootte houdt. Zorg dat het einde van de LaryTube niet aan uw prothese blijft ‘haken’ tijdens het inbrengen of verwijderen. Hierdoor verschuift de prothese. Bel uw behandelend arts meteen als de tube gaat irriteren of als u spanning in uw keel voelt.

Verzorgingsproducten

De huid van uw hals is kwetsbaar en kan beschadigd raken als u vaak pleisters verwisselt. Plak de pleisters daarom zo zorgvuldig mogelijk. Het is belangrijk dat u zich goede gewoontes aanwent bij de verzorging van de huid rondom de stoma. Dan raakt de huid minder snel geïrriteerd of beschadigd. Bovendien blijven de pleisters langer zitten.

Verzorging en reiniging

Delen