Voorbereiden op een laryngectomie

Het doel van een totale laryngectomie is de kanker volledig te verwijderen. Bij deze ingreep wordt uw strottenhoofd verwijderd. Na een laryngectomie gebeurt de ademhaling via een opening in de hals, een tracheostoma (of stoma), in plaats van via de neus en de mond.

Hoewel een totale laryngectomie uw dagelijks leven verandert, is het nog steeds mogelijk om gelukkig en tevreden te zijn. Hier vindt u informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een laryngectomie, en dingen waar u aan moet denken voorafgaand aan en na afloop de operatie.

Wat is een laryngectomie?

Hoe om te gaan met de diagnose

De eerste reacties bij het horen dat u een totale laryngectomie moet ondergaan, verschillen van persoon tot persoon. Het ondergaan van een totale laryngectomie kan een overweldigende ervaring zijn, maar u moet zich niet alleen te voelen. Er zijn wereldwijd meer dan 100.000 mensen die dezelfde operatie hebben ondergaan. U kunt zich bezorgd, angstig of gelaten voelen; iedereen is anders. Als eenmaal besloten is dat een totale laryngectomie nodig is, wordt de operatie meestal binnen een paar weken gepland.

Praten met uw familie en vrienden kan u helpen om te gaan met wat u meemaakt. Het kan ook helpen om te praten met iemand buiten uw directe ondersteuningsnetwerk, zoals uw arts of logopedist.

Vóór de operatie

Voor de operatie ontmoet u meestal uw multidisciplinaire team – een groep professionele medische zorgverleners die met u werken. Zij geven adviezen en gebruiken hun vaardigheden om de beste uitkomst voor u te waarborgen. Dit team kan bestaan uit:

  • Klinisch verpleegkundige – een verpleegkundige op de afdeling die vóór en na de operatie voor u zorgt
  • Logopedist – helpt u na de operatie uw stem terug te krijgen en helpt met slikproblemen
  • Chirurg – dit is de persoon die de operatie uitvoert

Uw chirurg zal u de procedure uitleggen; het is belangrijk dat u begrijpt wat het inhoudt en wat de gevolgen zijn op korte en lange termijn.

Het is een goed idee om alle vragen die u hebt op te schrijven en ze mee te nemen naar uw afspraken in het ziekenhuis, zodat u niet vergeet ze aan het team te stellen. Het is ook belangrijk om met uw familie over uw zorgen te praten, en met uw medische ondersteuningsteam, want zij zijn er om u zo goed mogelijk te helpen.

Vragen die uw arts u misschien wil stellen

  • - Wat zijn de verwachte bijwerkingen, risico's en voordelen van de operatie?
  • - Hoe kunnen bijwerkingen worden behandeld?
  • - Wat zijn de mogelijkheden voor spraak na de operatie?
  • - Wat zijn de kansen om normaal te kunnen eten?
  • - Hoe bereid ik me voor op de operatie?
  • - Hoe lang blijf ik na de operatie in het ziekenhuis?
  • - Hoe beïnvloedt de operatie het werk en de normale activiteiten?
  • - Hoe vaak en hoe lang zijn er vervolg behandelingen nodig?

Het kan nuttig en informatief zijn om andere mensen te ontmoeten die al een totale laryngectomie hebben ondergaan. Zij kunnen hun ervaringen delen en steun bieden. In veel gevallen kunt u via uw ziekenhuis een verzoek indienen om andere gelaryngectomeerden te ontmoeten of u kunt een plaatselijke steungroep benaderen voor informatie en advies.

Lotgenotenbijeenkomsten

Het verhaal van Tore Ackeström

Tore zijn verhaal

Het begon allemaal met een klein bobbeltje in de hals. Een week na de diagnose kanker heeft Tore een totale laryngectomie ondergaan. Toen hij na de operatie thuiskwam, was Tore vastbesloten weer te kunnen spreken en te gaan werken. Beide lukte hem en hij bleef nog 16 jaar werken voordat hij met pensioen ging.

Het leven na een laryngectomie kan per persoon verschillen, dit is het verhaal van Tore.

Na de operatie

Na de laryngectomie-operatie heeft u mogelijk een aantal slangetjes en verbanden om u heen en zult u zich waarschijnlijk geruime tijd zwak of moe voelen. Uw hals kan gezwollen zijn en u kunt de eerste dagen wat pijn en ongemak ervaren. De artsen en verpleegkundigen zullen ervoor zorgen dat uw pijn onder controle wordt gehouden en dat u veilig kunt ademen.

Tijdens uw verblijf op de afdeling en voor uw ontslag bespreekt het team met u wat u bij thuiskomst kunt verwachten en hoe u uw stoma moet verzorgen. De eerste paar maanden kunnen uw longen meer slijm produceren en kan het verzorgen van uw stoma een uitdaging lijken, maar na verloop van tijd wordt het gemakkelijker. De verzorging van uw stoma en een dagelijkse routine kunnen een belangrijke rol spelen bij het schoon en slijmvrij houden van uw stoma.

Verzorging van de huid

Wij zijn trotse sponsor van de Laryngectomie Site

Dé bron voor informatie, inspiratie en steun voor patiënten en hun naasten

De voorbereiding op en het ondergaan van een totale laryngectomie is een ingrijpende gebeurtenis. Daarom streven we ernaar om via deze website beter en gemakkelijker toegang te bieden tot betrouwbare informatie en zo de gebruikerservaring van patiënten die een totale laryngectomie hebben ondergaan of op het punt staan te ondergaan, te verbeteren.

We zijn ervan overtuigd dat patiënten met een totale laryngectomie en hun familie en vrienden via deze website hoop, inspiratie, steun en informatie kunnen vinden die aan hun behoeften voldoet zodat ze makkelijker kunnen omgaan met deze moeilijke periode.

We hopen dat u op deze website antwoorden op al uw vragen en inspiratie voor de komende dagen vindt.

bezoek de laryngectomie site

Delen