Spreken na een tracheotomie

Uw stem maakt een groot deel uit van uw identiteit en is nauw verbonden met de manier waarop u uw gedachten, gevoelens en ideeën uitdrukt. Uw stemgeluid wordt geproduceerd door stembanden die zich in het strottenhoofd bevinden. De stembanden produceren uw natuurlijke stem. Tijdens het uitademen passeert de lucht de stembanden, waardoor het geluid van uw stem wordt voortgebracht. Het geluid verplaatst zich vervolgens naar uw mond, en u beweegt uw lippen en tong om betekenisvolle spraak te produceren.

Een tracheotomie ademt u via een tracheacanule in uw hals, in plaats van via uw neus en mond. Tijdens het uitademen passeert de lucht niet langer uw stembanden, wat uw spreken beïnvloedt. Als uw cuff niet is opgeblazen of als u een canule zonder cuff heeft, passeert er mogelijk wat lucht rond de tracheacanule en door uw stembanden, leidend tot een fluisterende, zwakke stem. Er zijn verschillende manieren om tijdens het uitademen meer lucht door de stembanden te leiden om een krachtigere en betere stem te produceren.

Uw arts kan ook een gefenestreerde tracheacanule plaatsen, wat ook bijdraagt aan een krachtigere stem.

Verschillende soorten canules

(Handsfree) spreken met een tracheacanule

Het is mogelijk om te spreken door de tracheacanule af te sluiten, mits er voldoende ruimte zit tussen de luchtpijp en de canule. Door de canule tijdens de uitademing af te sluiten, ademt u uit via uw neus en mond. De lucht stroomt vanuit uw longen langs uw stembanden, waardoor u kunt spreken. U kunt de canule rechtstreeks met uw vinger afsluiten, of via een HME of via een automatische spreekklep. Trachphone, Provox XtraFlow en Provox XtraMoist zijn HME’s die u met uw vinger kunt indrukken om deze af te sluiten.

Voor handsfree spraak kunt u een automatische spreekklep gebruiken om de tracheacanule tijdens de uitademing af te sluiten. Freevent DualCare combineert een spreekklep met de eigenschappen van een HME en is daarmee uniek in zijn soort. Dit maakt het mogelijk om zowel handsfree te spreken als uw longen te voorzien van de belangrijke verwarmde en bevochtigde lucht. Schakelen tussen de spreekstand en HME-stand kan snel en eenvoudig door simpelweg aan het deksel van de spreekklep te draaien.

Producten voor longgezondheid en spreken

TrachPhone

Freevent DualCare

Delen