Spreken na een tracheotomie

Wanneer u een tracheotomie hebt gekregen, zult u moeten wennen aan een paar grote veranderingen. U ademt nu door een tracheacanule in plaats van door uw neus en mond, wat betekent dat uw spraakvermogen in het begin beperkt is. Ook werken de natuurlijke verwarmings- en bevochtigingsfuncties van de bovenste luchtwegen niet meer als voorheen. Als gevolg daarvan zult u misschien last hebben van meer slijmvorming en hoesten en zult u op een andere manier moeten leren spreken.

Weer kunnen spreken na een tracheotomie

Spreken is een belangrijke manier van communiceren. Om te kunnen spreken met een tracheacanule, moet uw uitademing langs de canule omhoog geleid worden langs uw stembanden. Freevent DualCare is een spreekklep gecombineerd met de voordelen van een HME die het automatisch spreken, zonder dat u steeds uw handen hoeft te gebruiken, mogelijk maakt.

Ademen na een tracheotomie

Een warmte- en vochtwisselaar (HME) draagt bij aan uw longgezondheid

Bij ademen door de mond en neus zorgen de bovenste luchtwegen voor bevochtiging en filtratie van de ingeademde lucht. Zo weet u zeker dat de lucht op de juiste temperatuur is en voldoende vocht bevat wanneer deze uw longen bereikt, zodat uw longen naar behoren kunnen functioneren. Door een canule ontstaat een open toegangspoort voor onverwarmde, ongefilterde en droge lucht. Uw longen reageren daarop met de productie van meer en dikker slijm, dat moeilijker is op te hoesten.

Het is aangetoond dat het continu dragen van een HME slijmvorming en hoesten helpt te verminderen en daarmee een positieve invloed heeft op de longgezondheid.

Wanneer u uitademt door de HME, worden warmte en vocht afkomstig uit uw luchtwegen vastgehouden in de HME. Bij de volgende inademing worden deze opgeslagen warmte en vocht weer teruggevoerd naar uw longen. Op deze manier worden de verloren functies van de neus gedeeltelijk gecompenseerd.

meer informatie

Het is belangrijk continu een HME te dragen

Het is belangrijk een HME zo veel mogelijk te dragen. Het Freevent DualCare systeem maakt het mogelijk dit zowel overdag als ‘s nachts te doen. Draag overdag de Freevent DualCare spreekklep zoveel mogelijk in de open stand om zo optimaal gebruik te maken van de HME-functie, en gebruik de spreekstand om handsfree te kunnen spreken.

Tijdens het slapen of als handsfree spreken niet nodig is, kunt u de Freevent DigiTop op de Freevent HME gebruiken. De Freevent HME’s zijn beschikbaar in de maten 15 mm en 22 mm.

De voordelen van Freevent DualCare:

 • Maakt handsfree spreken mogelijk
  De spreekstand van Freevent DualCare maakt het mogelijk om handenvrij te kunnen spreken

 • Draagt bij aan uw longgezondheid
  Gebruik de HME-stand om de gezondheid van uw longen te onderhouden of te verbeteren.
 • Kiezen voor meer ademruimte
  Ervaar tussendoor meer ademruimte, door de klep in de open (HME) stand te zetten.

 • Kan dag en nacht gedragen worden
  Gebruik Freevent HME’s overdag in combinatie met Freevent DualCare Speaking Valve en ‘s nachts in combinatie met de HME DigiTop.

Contact

Heeft u vragen, bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag persoonlijk advies bij u thuis? Neem dan gerust contact op met een van onze Customer Care medewerkers of laat uw gegevens achter via ons contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Telefoon: +3179 593 50 00 | +32 2218 5550
E-mail: info.nl@atosmedical.com | info.be@atosmedical.com

Contactformulier

Delen