Wat is een tracheotomie?

De basisprincipes van een tracheotomie

Een tracheotomie is een medische ingreep waarbij een opening in de hals wordt gemaakt voor directe toegang tot de luchtpijp (trachea).

Wat is een tracheotomie?

De basisprincipes

Een tracheotomie is een procedure waarbij een opening in de luchtpijp (trachea) wordt gecreëerd, een tracheostoma genaamd. Het doel is om de bovenste luchtwegen te omzeilen om makkelijker te ademen en een betere controle van secreties. Een tracheostoma kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de behoeften en de reden voor de ingreep.

Wat is een tracheotomie?

Ademen

De functie van de neus

Vóór de operatie werd er door de bovenste luchtwegen hard gewerkt om de lucht die u inademt te verwarmen en te bevochtigen. Na een tracheotomie kan een HME dit voor u doen. Een HME zit op uw tracheacanule en u ademt erdoorheen.

Ademen na een tracheotomie

Spreken

Een andere manier van spreken

Na een tracheotomie ademt u via een tracheacanule in uw hals, in plaats van via uw neus en mond. Tijdens het uitademen passeert de lucht niet langer uw stembanden, wat uw spreken beïnvloedt. Er zijn echter mogelijkheden om u te helpen weer te communiceren.

Spreken na een tracheotomie

Longgezondheid

De impact op de longen

Een tracheotomie heeft als gevolg dat de bovenste luchtwegen worden omzeild. Daardoor gaan bij het ademen door een tracheostoma de belangrijke, natuurlijke bevochtiging en filteringsfuncties van de bovenste luchtwegen verloren.

Producten voor longgezondheid

Kinderen

Aandoeningen van de luchtwegen

Kinderen met een tracheostoma lopen een groot risico op infecties aan de luchtwegen. Dit komt doordat de van nature beschermende mond- en neuspassages worden omzeild, waardoor micro-organismen gemakkelijker in de lagere luchtwegen terechtkomen.

Pediatrische patiënten

Producten

Wij leveren verschillende producten voor verschillende situaties. Lees meer over Freevent® XtraCare™ voor goede bevochtiging en effectieve filtratie. Of Freevent® DualCare™ waarbij een spreekklep wordt gecombineerd met de voordelen van een HME.

Voor kinderen met een tracheostoma hebben we de Freevent® XtraCare™ Mini die zorgt voor effectieve filtratie in combinatie met een goede bevochtiging voor dagelijkse bescherming.

Bekijk producten

Atos Medical webshop

Wist u dat u uw producten gemakkelijk en snel online kunt bestellen in onze webshop? Maak eenvoudig een account aan geniet van alle voordelen die onze webshop biedt.

Webshop

Wij staan voor u klaar

Contact

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met een van onze Customer Care medewerkers.

Telefoon: +3179 593 50 00 | +32 2218 5550
E-mail: info.nl@atosmedical.com | info.be@atosmedical.com

Huisbezoek aanvragen

Onze productspecialisten komen (kosteloos) bij u thuis langs voor persoonlijk advies, uitleg over het gebruik van producten en meer.

Maak kennis met onze productspecialisten