Verzorging en reiniging

Het reinigen en verzorgen van uw stoma en canules is iets wat dagelijks moet gebeuren. De verzorging van uw tracheostoma kan in het begin een moeilijke opgave lijken, maar u zal het snel onder de knie krijgen.

BELANGRIJK
Neem voor het plaatsen en verwijderen van de binnencanule altijd de tijd en ga zorgvuldig te werk. Dit is een vereiste voor een goed resultaat. Lees voor gebruik van de producten de gebruiksaanwijzing aandachtig door en neem bij twijfel of onduidelijkheden contact met ons, of uw arts op.

Het reinigen van uw tracheacanule

De binnencanule moet dagelijks worden gereinigd. Ook als er slijm in de binnencanule zit en u dit niet kunt ophoesten moet de binnencanule uitgenomen worden om schoon te maken. Voor de veiligheid dient u tijdens het reinigen een andere binnencanule van dezelfde set in de buitencanule te plaatsen.

Afhankelijk van het type canule dat u draagt, verwijdert u de binnencanule met een draaibeweging of door het omslaan van een hendeltje (bij zilveren canules). De instructies voor het uitnemen van de binnencanule heeft u in het ziekenhuis gekregen. Verwijder HME’s en spreekklepjes van de binnencanule voor het reinigen.

Advies reiniging tracheacan

Verzorging van de huid

Het is raadzaam om uw kompres dagelijks te vervangen; uw ziekenhuisteam zal u hierover adviseren. Maak tijdens het verwisselen van het kompres uw huid rondom uw canule voorzichtig schoon met een Provox Cleaning Towel of een non-woven gaasje.

Nekbandjes

Nekbandjes zijn essentieel voor mensen met een tracheotomie omdat het bandje helpt de canule op de juiste plek te houden. Het is aan te raden uw nekbandje indien mogelijk dagelijks te vervangen. Uw ziekenhuisteam zal u adviseren hoe en wanneer u uw nekbandje moet verwisselen. Of iemand anders kan u helpen met het verwisselen hiervan. Het is belangrijk dat u heel voorzichtig te werk gaat bij het verwisselen van uw nekbandje zodat de canule goed op zijn plaats blijft zitten.

Freevent Neckband

Delen