Spreken met een stemprothese

Spreken met behulp van een stemprothese, ook wel tracheo-oesofagusspraak genoemd, is de meest voorkomende methode. Het is ook de meest natuurlijk klinkende stem in vergelijking met de andere methodes. Om tracheo-oesofagusspraak mogelijk te maken maakt uw chirurg een opening/een punctie tussen uw luchtpijp en slokdarm. Dit kan ook na uw operatie worden gedaan en als u hersteld bent. In deze opening, gemaakt door de chirurg, wordt een stemprothese geplaatst.

Hierdoor kunt u praten wanneer het open is en drinken en voedsel doorslikken wanneer het dicht is. Wanneer u inademt en vervolgens uw stoma afdicht, wordt de lucht uit uw longen door uw prothese naar de slokdarm geleidt. Hierdoor wordt het weefsel van de slokdarm in trilling gebracht. De trillingen die tijdens dit proces worden gecreëerd maken het geluid – u spreekt.

Voordelen van een stemprothese

  • Uitstekende stemkwaliteit en -helderheid
  • Lijkt meest op natuurlijke manier van spreken
  • Relatief snel en gemakkelijk aan te leren
  • Binnen enkele weken kan de functionele spraak weer terug zijn

Hoe werkt een stemprothese?

Een stemprothese is een klein siliconen hulpmiddel met een eenrichtingsventiel. In de meeste gevallen wordt dit tijdens of kort na de laryngectomie geplaatst tussen de slokdarm en de luchtpijp. De stemprothese bevat aan weerskanten ‘flenzen’, zodat deze op zijn plek blijft zitten. Tussen de twee flenzen zit een kleiner buisje met een eenrichtingsventiel, een soort ‘klepje’. Dit klepje opent bij praten en sluit bij eten of ademhalen. Hierdoor komt speeksel, eten of drinken niet in de luchtpijp terecht.

Door de stoma af te sluiten, leidt de stemprothese de ingeademde lucht naar de slokdarm. Wanneer deze lucht door de slokdarm stroomt, trilt het weefsel en wordt er geluid geproduceerd. Dit heet trachea-oesofagiale-spraak (TO- spraak). Tegenwoordig is dit de succesvolste methode om opnieuw te leren spreken na een totale laryngectomie.

Hoe de stem wordt geproduceerd

De stemprothese maakt het geluid niet maar laat lucht vanuit uw longen naar uw slokdarm stromen om geluid te produceren. Wanneer u uw stoma afdicht om te praten, stroomt de lucht uit uw longen door de stemprothese naar uw slokdarm. Het weefsel in de slokdarm gaat dan trillen en produceert geluid. Dat geluid verplaatst zich vervolgens naar de mond en wordt in spraak omgezet. U kunt uw stemprothese aardig snel en gemakkelijk leren gebruiken en wellicht kunt u al de eerste keer dat u het probeert met heel weinig moeite goed communiceren.

Zo klinkt spreken met een stemprothese
Andere methoden voor stemrevalidatie

Contact

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met een van onze Customer Care medewerkers of laat uw gegevens achter via ons contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Telefoon: +3179 593 50 00 | +32 2218 5550
E-mail: info.nl@atosmedical.com | info.be@atosmedical.com

contactformulier

Delen