Wat is een tracheotomie?

Een tracheotomie is een procedure waarbij een opening in de luchtpijp (trachea) wordt gecreëerd. Deze opening wordt een tracheostoma genoemd. Het doel is om de bovenste luchtwegen te omzeilen om makkelijker te ademen en een betere controle van secreties. Een tracheostoma kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de behoeften en de reden voor de ingreep.

In de tracheostoma wordt een tracheacanule geplaatst om de stoma open te houden. Als gevolg van de tracheotomie ontstaat een nieuwe manier van ademen, waarbij u niet meer door uw mond en neus ademt. Dit betekent dat de lucht die u inademt, niet langer wordt verwarmd, bevochtigd en gefilterd. Ook het reukvermogen kan worden aangetast. De veranderde ademhaling kan resulteren in meer hoesten, verhoogde slijmproductie en een groter risico op infectie. Om uw longen te ondersteunen zijn er warmte- en vochtwisselaars (HME’s) ontwikkeld die de lucht die u inademt opwarmen en bevochtigen. De HME doet dus wat vóór de operatie door de bovenste luchtwegen werd gedaan.

Vóór een tracheotomie

Voor uw tracheotomie ademt u door uw neus en mond.

Ná een tracheotomie

Na uw tracheotomie ademt u voornamelijk door een stoma in uw hals.

Het ondergaan van een tracheotomie kan een grote verandering zijn. Om diverse uitdagingen het hoofd te bieden, is samenwerken met uw medisch team van cruciaal belang. U bent niet alleen. Er zijn in de wereld veel mensen die een tracheotomie hebben ondergaan. Ons doel is om u te laten zien dat onze producten en ondersteuning u kunnen helpen u aan te passen aan de nieuwe situatie en u een betere algehele kwaliteit van leven te kunnen bieden.

Delen