Dorenda was 21 jaar oud toen zij aan schildklierkanker werd geopereerd in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Ten tijde van de tracheotomie was ze studente, nu is ze vrijwilliger bij FC Twente. Naast haar vrijwilligerswerk is ze patiëntenvoorlichter en geeft ze les aan medisch personeel.
Hoe was de eerste periode na de operatie?
Mentaal was het een uitdagende tijd. Ik voelde me ‘beschadigd’ met de canule en maakte me zorgen over reacties van mensen. Direct na de ingreep had ik nog steeds pijn en kon ik niet praten, dat was heel heftig. Nu ik er na een langere tijd op terugkijk, geloof ik dat het veel goede dingen heeft gebracht: ik adem beter, krijg meer zuurstof en energie en mijn stem is verbeterd.
Wat was de grootste uitdaging na de operatie?
Ik ben een heel nuchter persoon, we besloten te gaan kijken wat er gebeurt. Bovendien heb ik een goed gevoel voor humor en zelfspot. Ik besloot als eerste in de kamer commentaar te geven op mijn situatie en het met humor bespreekbaar te maken. Toch heb ik ook momenten meegemaakt dat ik er alleen voor stond en getroffen werd door de situatie. De mentale acceptatie van wat er gebeurde was een uitdaging. Al met al is het een achtbaan met ups en downs.
Welk advies zou u geven aan iemand die onlangs een tracheotomie heeft ondergaan?
Het is prima om geschokt te zijn door wat er is gebeurd, maar realiseer je dat het goede dingen zal brengen. Je kunt beter ademen, meer energie hebben en meer uit het leven halen. Ik gebruik mezelf als voorbeeld: ik kon niet veel meer doen, maar werd veel energieker na mijn herstel - ik kan de trap op zonder buiten adem te raken en gaan fietsen.
Wat zou u zeggen wanneer iemand aarzelt om HME’s te gebruiken?
Ik ben het beste en slechtste voorbeeld voor zulke mensen. Ik weigerde lange tijd een HME te gebruiken, vond het te zichtbaar en kon niet geloven dat het beter zou zijn dit te gebruiken. Maar mijn Atos Medical productspecialist overtuigde me om mezelf beter te beschermen door een HME te gebruiken. Nu heb ik zelf het verschil ervaren: als ik mijn HME niet gebruik, hoest ik meer en de lucht voelt droog aan en irriteert mijn longen. Dit heeft me ervan overtuigd dat HME’s een goed effect hebben. Ik kan nu mensen die aarzelen vol vertrouwen adviseren het eens te proberen, zodat ze de voordelen zelf kunnen ervaren.
Hoe ondersteunt Atos Medical u?
Ik voel me erg gesteund door Atos Medical. Als je al zo lang patiënt bent, wordt er over het algemeen verwacht dat je zelf initiatief neemt om zaken te regelen, zoals het bestellen van producten. Maar zo functioneer ik niet, ik wil niet overal zelf over na moeten denken. Het regelmatige contact met mensen van Atos Medical, de oprechte interesse en ondersteuning in mijn situatie, en het bestellen en onderhouden van producten werkt voor mij heel goed.
Hoe zou u uw leven nu omschrijven?
Ik ben blij dat ik de ingreep heb gehad, het heeft mijn leven veranderd. Ik was toen nog student. Ik heb mijn opleiding afgerond, maar ben arbeidsongeschikt verklaard. Dat weerhield me er niet van om vrijwilligerswerk te doen bij FC Twente, wat veel voldoening geeft, en mijn ouders te helpen in hun tattooshop. Ik kan mezelf zijn en heb niet het gevoel dat de canule me weerhoudt om te bereiken wat ik wil.
Door heel Nederland en Vlaanderen staat een team van gespecialiseerde productspecialisten voor u klaar. Ons doel is om u persoonlijk bij te staan en ondersteuning te bieden op de momenten dat u daar behoefte aan hebt.
Een van onze productspecialisten komt graag kosteloos bij u op huisbezoek zodat u zich niet hoeft te verplaatsen.
huisbezoek aanvragen
Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met een van onze Customer Care medewerkers.
Telefoon: +3179 593 50 00 | +32 2218 5550
E-mail: info.nl@atosmedical.com | info.be@atosmedical.com
Delen