Maak kennis met Willem

Willem van Gelder, ambassadeur van Atos Medical is een sportieve man, die moeilijk kan stilzitten. Hij werkte graag en hard, tot hij een aantal jaar geleden zijn stem kwijtraakte. Het bleek moeilijk een juiste diagnose te stellen, tot er na een paar jaar in het VU werd vastgesteld dat Willem een tumor in het strottenhoofd had. Begin 2016 onderging hij een laryngectomie, gevolgd door 28 preventieve bestralingen.

"Je moet een doel hebben en dat mag je niet uit het oog verliezen"

Maar Willem is er de man niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. Al bij het eerste gesprek met de KNO-arts wilde hij weten of hij na de behandeling weer kon werken en motorrijden.

Kort na de operatie heeft Willem contact opgenomen met Stichting Tegenkracht, een stichting voor sport en tegen kanker. Daar heeft hij een conditietest gedaan, waarna hij het advies kreeg om onder begeleiding van een oncologie-therapeut te gaan sporten. Daarna is hij vrij snel weer begonnen met sporten. Eerst langzaam kracht in zijn arm opbouwen, die hij kwijt was geraakt door het verwijderen van een borstspier tijdens de operatie. Maar daarna ging hij door.

"Sporten geeft mij een kick"

Willem raadt iedereen aan om te (gaan) sporten. Hij is er nu al een aantal jaren intensief mee bezig. Sowieso fitness en conditietraining, maar door corona heeft hij ook het hardlopen ontdekt. Daarnaast is zwemmen een grote hobby. “Sporten geeft een kick,” zegt Willem. “Je moet zorgen dat je mentaal en fysiek in een goede conditie bent en dat red je niet door op een stoel te gaan zitten.” En hij neemt zijn eigen advies duidelijk ter harte: twee keer per week gaat Willem hardlopen. Hij woont mooi midden in de duinen waar hij, zoals hij zelf zegt, alle kanten op kan rennen.

Thuis gaat hij ook aan de slag met gewichten. Hij zal blij zijn als de sportschool weer open is hij daar weer naar toe kan gaan. Er sporten veel mensen ‘met een rugzakje’ in deze specifieke sportschool –iedereen doet individueel de oefeningen, maar ze praten ook veel met elkaar.

Willem is er van overtuigd dat hij dankzij het sporten weer sneller een actief leven kon leiden en weer aan het werk kon. Hij geeft zelfs aan dat hij nu een hoger sportief niveau bereikt heeft dan voor zijn operatie.

Bij sporten is het natuurlijk belangrijk dat je over de juiste uitrusting beschikt, en dat geldt zeker bij sporten met een halsstoma. Willem vertelt dat hij de Provox Life Energy een hele fijne HME vindt om mee hard te lopen en bij intensief sporten omdat deze meer bewegingsvrijheid biedt. De producten die hij hiervoor gebruikte, moest hij regelmatig verwijderen om lucht te pakken. Nu hoeft dat niet meer.

"Alles weer kunnen doen"

Dat was de insteek van Willem toen hij in 2016 geopereerd werd. Hij is zijn doel niet uit het oog verloren en geniet nu samen met zijn vrouw van een welverdiend pensioen, het sporten en motorrijden.

Delen