Meld u aan voor ons Laryngectomie Symposium: Stemrevalidatie vanzelfsprekend?!
op 31 oktober 2025.
Tijdens een interactief symposium nemen wij u mee in diepgaande verkenning van de stemrevalidatie vanaf de totale laryngectomie (TLE/TLPE) en de bijbehorende (reconstructieve) chirurgie, stemprothese plaatsing en wissels tot de stemrevalidatie. Met de focus op de stemkwaliteit en de impact op de kwaliteit van leven en identiteit van de patiënt hiervan.
Achtergrond
De patiënt kiest gezamenlijk met een team (para)medisch specialisten het pad na de diagnose totale laryngectomie. Alles zal binnen korte tijd anders worden. Preoperatieve consulten bereiden de patiënt voor op de operatie en revalidatie. De stem, de eigen identieke stem, is na de operatie geen vanzelfsprekendheid. Het herstel van de stem vereist verfijnde reconstructieve chirurgie, intensieve stemrevalidatie en zorg met aandacht voor de patiënt, op weg naar een nieuwe stem.
Wat kunt u verwachten?
Het evenement is georganiseerd vóór en dóór experts uit het werkveld en richt zich op zorgprofessionals die betrokken zijn bij de revalidatie van patiënten na een laryngectomie.
Naast een (theoretisch) plenair gedeelte, heeft u ook keuze uit verschillende break-out sessies om dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan.
Heeft u interesse om deel te nemen?
Klik dan snel op onderstaande knop en vul het aanmeldformulier in. U ontvangt van ons een bevestiging van uw deelname op het opgegeven mailadres. Wij zullen u ook een factuur van € 30.00 toesturen voor een bijdrage in de kosten.
AANMELDEN
9.00 - 9.30
Inloop
9.30 - 10.00
Plenaire opening- Dr. Corina van As
10.00 - 10.45
Chirurgie: indicaties en uitkomsten van hypofarynxreconstructies na TLE - Prof. Dr. Marc Mureau & Drs. Michael Tonsbeek
10.45 - 11.00
Koffiepauze
11.00 - 11.45
Stemprothese management: van plaatsing tot probleemoplossing
11.45 - 12.30
Spraakrevalidatie na laryngectomie: van theorie tot praktijk - Drs. Jacintha Oldenbeuving
12.30 - 13.45
Gezamenlijk lunchbuffet
13.45 - 14.45
Break-outsessies - Keuze uit één van onderstaande sessies:
14.45 - 15.00
Koffiepauze
15.00 - 16.00
Break-outsessies - Keuze uit één van onderstaande sessies:
16.00 - 16.30
Plenaire afsluiting - Dr. Corina van As
16.30 - 17.30
Netwerkborrel
Datum
Vrijdag 31 oktober 2025
Van 9:00 tot 17:30
Locatie
Green Village
Blokhoeve 7
3438 LC Nieuwegein
Doelgroep
Logopedisten | AIOS | Hoofd-halschirurgen | Plastisch chirurgen met aandachtsveld hoofd-halsoncologie | Verpleegkundig(e) specialisten | Physician Assistants
Accreditatie in aanvraag
NVKNO - V&VN - ADAP
Eigen bijdrage
€30 (excl. btw)
Dr. Corina van As-Brooks is een internationaal erkend expert op het gebied van revalidatie na laryngectomie, met een achtergrond als logopedist, onderzoeker en klinisch specialist. Ze promoveerde aan het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek (NKI/AVL) met haar proefschrift "Tracheoesophageal voice rehabilitation after total laryngectomy: Medical, surgical and prosthetic clinical aspects" (2005), waarin zij zich richtte op complicaties en succesfactoren bij stemprothesegebruik. Haar onderzoek heeft internationaal bijgedragen aan verbetering van zorg en stemrevalidatie na laryngectomie.
Na haar academische werk was zij jarenlang verbonden aan Atos Medical als Vicepresident Medical & Scientific Affairs, waar zij op wereldwijde schaal bijdroeg aan klinische educatie en productontwikkeling. Dr. Van As-Brooks woont en werkt momenteel in de Verenigde Staten, en blijft zich inzetten voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met een laryngectomie.
Wij zijn vereerd dat Corina afreist naar Nederlands om tijdens het Laryngectomie Symposium: Stemrevalidatie vanzelfspreken?! op te treden als moderator. Met haar unieke combinatie van wetenschappelijke kennis, klinische ervaring en internationale perspectief begeleidt zij het symposium met scherpe vragen, verbindende inzichten en oog voor wat ertoe doet in de praktijk.
Marc Mureau studeerde geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam van 1988 tot en met 1995, in welk jaar hij ook promoveerde. In 1997 legde hij zijn artsexamen af waarna hij begon aan de opleiding tot plastisch chirurg op de afdeling Plastische en Reconstructieve Chirurgie van het Erasmus MC. Sinds juli 2005 werkt hij als plastisch chirurg in het Erasmus MC met als aandachtsgebied oncologisch reconstructieve (micro)chirurgie, inclusief borst-, hoofd/hals-, facialis- en complexe aangezichtsreconstructies. Sinds 2009 is hij hoofd van de Sector Oncologisch Reconstructieve Chirurgie op de afdeling Plastische en Reconstructieve Chirurgie. Sinds april 2020 is hij hoogleraar Oncologisch Reconstructieve Chirurgie. Zijn onderzoek focust zich op het meten en optimaliseren van uitkomsten na oncologisch reconstructieve chirurgie d.m.v. PROMs, “big data” uit klinische kwaliteitsregistraties en chirurgische innovaties.
Michael Tonsbeek is sinds 2021 arts-onderzoeker bij de afdeling Plastische en Reconstructieve Chirurgie van het Erasmus MC (promotor prof. dr. Marc Mureau). In samenwerking met de afdeling KNO en hoofd-halschirurgie richt zijn promotieonderzoek zich op de optimalisatie van hypofarynxreconstructies na een totale laryngectomie. Zijn onderzoek focust zich voornamelijk op de incidentie van complicaties, de functionaliteit, en de kwaliteit van leven na verschillende reconstructieve technieken. Michael verwacht zijn proefschrift 2025 te verdedigen. Momenteel werkt hij tevens als AIOS Plastische Chirurgie in het Erasmus MC.
Na een totale laryngectomie (TLE) is een zorgvuldige keuze voor de juiste reconstructietechniek essentieel voor een zo optimaal mogelijk (functioneel) herstel van de patiënt met de minste kans op complicaties. In deze presentatie vertellen Michael Tonsbeek en Marc Mureau over de verschillende reconstructietechnieken bij een TLE. Daarnaast delen zij hun ervaringen en onderzoeksresultaten op het gebied van hypofarynxreconstructies, met specifieke aandacht voor partiële en circumferentiële defecten, de inzet van gesteelde pectoralis majorlappen en vrije jejunum- en fasciocutane lappen, de kans op complicaties, spraakrevalidatie en kwaliteit van leven. Er worden vergelijkende analyses tussen verschillende reconstructies gepresenteerd en praktische algoritmes aangereikt die een bijdrage kunnen leveren aan het beslissingstraject bij het maken van de keuze voor de juiste techniek in de klinische praktijk.
Deze lezing biedt waardevolle handvatten voor iedere specialist die betrokken is bij de zorg voor de hoofd-hals oncologische patiënt en geeft inzicht in welke reconstructietechnieken een rol kunnen spelen in de stemrevalidatie en kwaliteit van leven.
Jacintha is sinds 2016 werkzaam als logopedist in het Radboud UMC, waarbij zij zich heeft gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van patiënten met stem- en slikstoornissen bij hoofd-hals oncologie. Ook is zij betrokken bij patiënten met perifere aangezichtsverlammingen en stemstoornissen zonder oncologische oorzaak. Samen met haar collega’s heeft Jacintha een cursus opgezet voor logopedisten over de logopedische diagnostiek en behandeling bij patiënten met een hoofd-hals tumor. Daarnaast is ze betrokken bij onderzoek naar intensieve slikrevalidatie bij patiënten met een hoofd-hals tumor.
Na een totale larynx- of pharynxextirpatie verandert het leven van de patiënt ingrijpend. Functies zoals ademhalen, hoesten, ruiken, slikken en spreken verlopen vanaf dat moment op een andere manier. In deze plenaire sessie gaat logopedist Jacintha Oldenbeuving dieper in op de mogelijkheden van spraak na een dergelijke ingreep. Ze bespreekt de verschillende spraakmethoden die na een totale larynx- of pharynxextirpatie toegepast kunnen worden en welke factoren het spraakherstel kunnen belemmeren. Aan de hand van diverse casussen worden praktijkervaringen gedeeld. Ook komt de invloed van verschillende stemprotheses op de spraakkwaliteit uitgebreid aan bod.
In de aansluitende breakout sessie richt Jacintha zich specifiek op het spreken met behulp van een FreeHands HME. Er wordt stilgestaan bij de beschikbare hulpmiddelen, de mogelijke belemmeringen in het gebruik en de situaties waarin een Freehands HME juist een geschikte keuze is en zal een patiënt het Freehand spreken demonstreren.
Klaske van Sluis is als logopedist en post-doc onderzoeker verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek. Zij studeerde logopedie aan de Hanzehogeschool Groningen, gevolgd door de master Logopediewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Van 2015 tot 2020 deed ze promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam met haar onderzoekswerk binnen het Antoni van Leeuwenhoek. De titel van haar proefschrift is ‘Total laryngectomy - Exploring voice outcomes and functional issues'. Ze combineert onderzoek en klinisch werk als logopedist, wat haar in staat stelt kennis uit beide werelden toe te passen. Haar interessegebied ligt bij kwaliteit van leven na het doormaken van hoofdhalskanker, uitkomsten in spraak en stem en beeldvorming vanuit de maatschappij.
Wat gebeurt er met iemands identiteit wanneer spreken niet langer vanzelfsprekend is? In haar promotieonderzoek “Reconstructing Identity after Total Laryngectomy” onderzocht Dr. Klaske van der Sluis hoe mensen na een totale laryngectomie hun identiteit heropbouwen. Centraal in haar werk staat een narratieve benadering, waarin de persoonlijke verhalen van patiënten inzicht geven in de manieren waarop zij omgaan met verlies, verandering en het zoeken naar continuïteit in wie zij zijn.
In deze breakoutroom deelt zij de inzichten uit haar onderzoek, met bijzondere aandacht voor patiënten met een verminderde kwaliteit van leven. Juist bij deze groep blijkt het verlies van stem niet alleen een communicatief, maar ook een existentieel verlies te zijn – met impact op zelfbeeld, relaties en dagelijks functioneren.
Dr. Klaske van der Sluis pleit voor meer ruimte in de zorg voor existentiële en identiteitsvragen, als essentieel onderdeel van het herstelproces. Haar lezing nodigt uit om te reflecteren op de vraag wat ‘herstel’ werkelijk betekent, en welke rol zorgprofessionals kunnen spelen in het ondersteunen van het persoonlijke verhaal na een laryngectomie. Deze sessie biedt inzicht in hoe patiënten betekenis geven aan hun nieuwe leven, en hoe zorgprofessionals daar met kleine maar betekenisvolle interventies bij kunnen aansluiten. Klaske daagt je tijdens deze breakoutroom uit en biedt praktische handvaten om deze theoretische inzichten toe te passen in de klinische praktijk.
Heeft u vragen over het Laryngectomie Symposium dan kunt u contact opnemen met event.nl@atosmedical.com