Zoeken
close

Welcome to Atos Medical

Selecteer uw land

Nederland
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Confirm your selection
  • Land:Nederland

Wat is een totale laryngectomie?

Een totale laryngectomie is een operatie uitgevoerd in de gevorderde stadia van kanker. De procedure omvat het verwijderen van je stembanden – ook wel het strottenhoofd genoemd. Na een laryngectomie verloopt de ademhaling via een opening in de hals in plaats van de neus en mond.

Het ondergaan van een totale laryngectomie kan een overweldigende ervaring zijn. Wij helpen gelaryngectomeerden om zich niet geïsoleerd te voelen. Er zijn wereldwijd meer dan 100.000 mensen die dezelfde operatie hebben ondergaan en zij hebben bewezen dat het mogelijk is om de levenskwaliteit zo goed als mogelijk te handhaven.

De gevolgen

Het strottenhoofd vervult verschillende belangrijke rollen. Het bevat de stemplooien die onze stem laten klinken. Het strottenhoofd helpt ons ook om te ademen en te slikken. Daarom leidt het verwijderen van het strottenhoofd niet alleen tot veranderingen in de stem, maar ook tot veranderingen in ademhalen, slikken en ruiken.

Een nieuwe stem

We vertrouwen op onze stem om onze gedachten en gevoelens te uiten. Het verliezen van de natuurlijke stem kan in eerste instantie nogal schokkend zijn en een grote impact hebben op het vermogen om te communiceren en uw identiteitsgevoel. Maar het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om een stem terug te kunnen krijgen.

Er zijn in principe drie spraakmethoden die na de operatie kunnen worden aangeleerd in samenwerking met een logopedist:

  • Spraak met een stemprothese (tracheo-oesofageale spraak genaamd),
  • Met behulp van een elektrolarynx en
  • Slokdarm-spraak

De functies van je neus

Je neus doet meer dan alleen ruiken – het verwarmt, bevochtigt en filtert de lucht die je inademt. Op deze manier ben je er zeker van dat de lucht op de juiste lichaamstemperatuur is en voldoende vocht bevat wanneer deze je longen bereikt, zodat de longen goed kunnen functioneren.

Na de totale laryngectomie adem je door een stoma in de hals. Ademen door een open stoma zorgt ervoor dat de temperatuur en de luchtvochtigheid in uw longen dalen. De longen reageren hierop door meer slijm te produceren, wat betekent dat je meer moet hoesten (vergelijkbaar met een verkoudheid) en je luchtpijp geïrriteerd kan voelen.

Heat and Moisture Exchangers (HME’s) (link naar pagina over HME’s) zijn ontwikkeld om de functies van uw neus te compenseren. Een HME helpt het “klimaat” in uw longen in evenwicht te brengen. Lees meer over wat u kunt doen om uw longen te revalideren na een totale laryngectomie