Zoeken
close

Welcome to Atos Medical

Selecteer uw land

Nederland
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Confirm your selection
  • Land:Nederland

Tracheotomie

Met een tracheacanule in uw luchtpijp (trachea) gaat u anders ademen en spreken. De bovenste luchtwegen zorgen voor bevochtiging en filtering na inademing. Een tracheotomie heeft als gevolg dat de bovenste luchtwegen worden omzeild. Daardoor gaan bij het ademen door een tracheostoma de belangrijke, natuurlijke bevochtiging en filteringfuncties van de bovenste luchtwegen verloren. De tracheotomie creëert een open ingangsportaal voor niet-geconditioneerde lucht, waardoor in de lucht zwevende deeltjes rechtstreeks de onderste luchtwegen kunnen binnendringen. Dit kan leiden tot longklachten zoals overmatige slijmproductie en hoesten.

 

Ademen

Bij het ademen door een canule komt droge, koude en ongefilterde lucht direct uw luchtpijp in. Hierdoor raken de slijmvliezen in uw longen geïrriteerd en als gevolg daarvan kunt u last hebben van meer slijmproductie en hoesten. Door een HME (Heat and Moisture Exchanger) te gebruiken, herstelt u de verloren functies van uw neus en mond. De Provox XtraFlow, Provox XtraMoist, TrachPhone en Freevent XtraCare verwarmen, bevochtigen en filteren de ingeademde lucht, waardoor de slijmproductie en het hoesten wordt verminderd.

Spreken

Het is mogelijk om te spreken door de tracheacanule af te sluiten, mits er voldoende ruimte zit tussen de luchtpijp en de canule. Door de canule tijdens de uitademing af te sluiten, ademt u uit via uw neus en mond. De lucht stroomt vanuit uw longen langs uw stembanden, waardoor u kunt spreken. U kunt de canule rechtstreeks met uw vinger afsluiten, of via een HME of via een automatische spreekklep. De TrachPhone, Provox XtraFlow en Provox XtraMoist zijn HME’s die u met uw vinger kunt indrukken om deze af te sluiten.

Voor handsfree spraak kunt u een automatische spreekklep gebruiken om de tracheacanule tijdens de uitademing af te sluiten. De Freevent DualCare combineert een spreekklep met een HME. U kunt het deksel van de klep draaien om van de spreekstand over te schakelen naar de HME-stand en terug.

Rinks stem

Rink, uit Nederland, heeft een tracheotomie gehad en gebruikt nu de ProTrach DualCare; dit is de combinatie van een spreekklep en een HME-cassette. Hij praat over de rol die de ProTrach in zijn dagelijks leven speelt met betrekking tot zijn gezin, werk en sport.

Wilt u meer leren over de Freevent DualCare?

Sylvia’s stem

Sylvia is 45 jaar oud en woont in Nederland. Sylvia is zeer sportief en gaat graag wielrennen. In de wintermaanden is ze een fanatiek schaatsster. Ze heeft sinds drie jaar een tracheostoma. Hieronder deelt Sylvia haar ervaring met de ProTrach DualCare.

“Ongeveer een jaar geleden hoorde ik over de ProTrach DualCare. Als ik de ProTrach DualCare in één woord moet beschrijven, is dat ‘vrijheid’. Deze innovatieve spreekklep biedt me vrijheid. Door de tracheotomie was spreken niet meer vanzelfsprekend. Door de ProTrach DualCare is dit aanzienlijk verbeterd.

Het voordeel van de DualCare is dat je geen vinger op de HME-cassette hoeft te houden. Dit bespaart energie en je hebt letterlijk je handen vrij voor andere dingen. Van mensen in mijn omgeving hoor ik dat mijn stem beter klinkt met de ProTrach DualCare dan met een Provox HME-cassette. De ProTrach DualCare sluit de tracheostoma goed af wanneer hij in de spreekstand staat. Wanneer ik niet praat, is het een voordeel dat ik de DualCare in de HME-stand kan zetten. Dit was niet mogelijk bij de zilveren spreekklep die ik eerst gebruikte. De zilveren spreekklep stak ver uit en tijdens het spreken hoorde je de klep. Ik draag de DualCare de hele dag zonder er moe van te worden en ook het vervelende geluid is verleden tijd. Ik gebruik 1 tot 2 HME-cassettes per dag en deze zijn gemakkelijk te vervangen. De conclusie: ik blijf de DualCare absoluut gebruiken.”

Ontvang meer over de ProTrach DualCare