Zoeken
  • Zoeken
  • Contact
Stemrevalidatie

Het revalideren van de stem is vergelijkbaar met het ondergaan van fysiotherapie na een sportgerelateerd letsel. De spraak is na een laryngectomie totaal veranderd. Dit betekent dat er een overgangsperiode zal zijn naar het opnieuw kunnen gebruiken van uw stem. Hierbij helpen vocale oefeningen.

Hoe een “stem” wordt geproduceerd

Vóór een laryngectomie wordt je stem geproduceerd door de stembanden die zich in het strottenhoofd bevinden. Deze stembanden zijn de bron voor een natuurlijke stem. Tijdens het uitademen passeert de lucht de stembanden, die geluid produceren via een ritmische opening en sluiting.

 

Uw stem is anders na de operatie

Een laryngectomie betekent dat je strottenhoofd is verwijderd, inclusief de stembanden. Maar er zijn verschillende manieren om je stem terug te winnen met de hulp van een logopedist. De drie meest gebruikte spraakmethoden die na de operatie worden gebruikt zijn: spraak met een stemprothese (tracheo-oesofageale spraak), spraak met behulp van een electrolarynx en slokdarmspraak (esophageale spraak). (Link naar individuele methoden)

De stem zal anders klinken dan voorheen, omdat deze niet langer via de stembanden wordt gevormd. Bij slokdarm- en tracheo-oesofageale spraak bevindt uw stembron zich in de slokdarm. Logopedisten kunnen u helpen bij het terugkrijgen van uw stem. Zij concentreren zich samen met u op verschillende manieren om uw stem zo duidelijk en verstaanbaar mogelijk te maken.