• Contact
  • Zoeken
Zoeken
Noodbeademing

Op deze pagina leest u alles over noodbeademing van personen met een tracheostoma en wat te doen bij een noodsituatie.

Wat houd een tracheotomie in?
Een tracheotomie is een operatie waarbij een opening in de voorzijde van de luchtpijp (trachea) wordt gemaakt. De opening in de hals noemen we een tracheostoma.Om de luchtpijp vrij te houden kan er een plastic of zilveren buisje (canule) in de tracheostoma geplaatst worden.

Wat houd een laryngectomie in?
Het strottenhoofd en de stembanden zijn operatief verwijderd. Dit betekent dat de luchtpijp aan de hals is gehecht. Ademen gaat niet door de mond en neus maar via de tracheostoma. Spreken kan via een stemprothese die zich in een kleine opening (fistel) tussen de luchtpijp en slokdarm bevindt. De fistel wordt in stand gehouden door de stemprothese en voorkomt verstikking.

Wat te doen bij een noodsituatie?
Rond de tracheostoma kan een pleister geplakt zijn met daarop een HME (filter). Deze HME neemt de functie van de neus over en bevochtigd en verwarmt de ingeademde lucht.

Om noodbeademing toe te kunnen passen moet de HME of ander opzetstuk verwijderd worden. Een pleister hoeft echter niet verwijderd te worden. Indien er een canule in de tracheostoma is geplaatst kan deze blijven zitten. Om de luchtweg vrij te houden mag de canule niet verwijderd worden. Mocht de doorgang belemmerd worden door slijm of korsten dan kan de canule ter beoordeling van een daartoe bevoegde arts worden verwijderd.
Er mag beslist geen water of ander materiaal in het tracheostoma komen en breng geen steunkraag aan wegens verstikkingsgevaar.

Hoe pas ik noodbeademing toe?
Neem allereerst altijd contact op met een arts. Bel indien nodig direct 112.

Voordat een arts arriveert, dient u rekening te houden met het volgende:

  1. Leg het hoofd recht en de kin omhoog. Draai het hoofd niet opzij.
  2. Verwijder de eventueel aanwezige HME of opzetstuk. Laat de pleister en canule zitten.
  3. Til met één hand de nek omhoog, zodat de tracheostoma goed vrij komt.
  4. Pas mond-op-hals beademing toe. Klem de neus tussen duim- en
  5. wijsvinger en plaats de rest van de hand over de mond. Reanimeer door met de mond voldoende lucht in de tracheostoma te blazen zodat de borstkas omhoog komt. Laat vervolgens de lucht weer ontsnappen zodat de borstkas weer inzakt.
  6. Ga door met reanimeren totdat de persoon beweegt, de ogen opent en zelf zonder twijfel normaal ademt. Of als de arts of andere zorgprofessional aangeeft het over te nemen.

Deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en niet voor het geven van medisch advies of het stellen van een diagnose. Deze informatie dient niet te vervanging van het advies van een arts.

*De noodkaart kunt u éénmalig bestellen

De noodkaart is tijdelijk niet beschikbaar. Als u graag een noodkaart wilt ontvangen, klik op aanvragen.
Aanvragen