Zoeken
close

Welcome to Atos Medical

Selecteer uw land

Nederland
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Confirm your selection
  • Land:Nederland

Thuiskomen

Het is niet gemakkelijk om na een totale laryngectomie thuis te komen. Wij weten dat. Maar na een tijdje zult u weer van het leven kunnen genieten.

Wist u dat?

  • U het hoesten kunt verminderen
  • U kunt leren uw stem weer te gebruiken
  • U nog steeds kunt genieten van geuren en smaken
  • U na een totale laryngectomie van het leven kunt genieten

Nöelle’s stem

Ontmoet Noëlle en luister naar haar verhaal over de manier waarop zij na haar operatie weer een goed leven ging leiden.

De verzorging van uw tracheostoma wordt elke dag gemakkelijker

Wanneer u thuiskomt uit het ziekenhuis, kan het verzorgen van uw tracheostoma eng lijken.
Maar het wordt na een tijdje gemakkelijker. U zult snel weer van het leven kunnen genieten.

Uw tracheostoma zorgt voor een rechtstreekse verbinding met uw longen. Het is daarom belangrijk deze afgedekt te houden. Gebruik de hele dag en de hele nacht een warmte- en vochtwisselaar (HME-cassette). Dit zorgt ervoor dat de ingeademde lucht warm en vochtig is.
Op deze manier neemt het de taak van uw neus over.

Houd uw tracheostoma schoon en vrij van slijm. Vraag uw clinicus om specifieke instructies hoe u dit moet doen. Gebruik voor de reiniging geen producten die zo klein zijn dat ze naar binnen kunnen vallen. Uw tracheostoma is ongeveer zo groot als uw pink. Als uw genezing vordert, kan uw tracheostoma krimpen. Dit is normaal, maar deze moet niet te klein worden omdat u hierdoor anders kortademig kunt worden. Als u denkt dat uw tracheostoma te klein wordt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw clinicus. Mogelijk hebt u een Provox LaryTube (een zachte siliconen canule) nodig om uw tracheostoma open te houden. Dit werkt net als een pleister en houdt uw Provox HME-cassette op zijn plaats zodat u deze 24 uur per dag kunt gebruiken.

Hoesten en slijm verminderen

Wanneer u na een laryngectomie hoest, komt slijm via uw tracheostoma naar buiten en niet via uw mond. We weten dat dit frustrerend is, maar na een tijdje wordt het gemakkelijker. Als u uw Provox HME-cassette altijd draagt, wordt het slijm verminderd.

De HME-cassette houdt de hitte en het vocht vast wanneer u uitademt en voegt deze weer toe wanneer u inademt. Bij de laryngectomie zijn uw luchtwegen losgemaakt van uw neus en mond, en daarom wordt dit niet langer automatisch door uw neus gedaan. Daarom produceren uw longen meer slijm als u ze niet beschermt.

Als u voelt dat u moet hoesten, verwijdert u de HME-cassette en bedekt u uw tracheostoma met een tissue. Net als wanneer u via uw mond hoest, is dit bedoeld om uzelf en iedereen in uw buurt te beschermen. Soms hebt u echter geen tijd. In dat geval verwijdert u de HME-cassette en veegt u deze schoon met een tissue. Als er slijm in de HME-cassette komt, kunt u simpelweg een nieuwe cassette plaatsen. U mag de cassette echter niet wassen; doet u dit wel, dan werkt hij niet meer. Na het hoesten moet u het slijm altijd voorzichtig wegvegen om ervoor te zorgen dat de pleister niet losraakt en uw huid niet geïrriteerd raakt.

Uw stem leren gebruiken

Onze stemmen maken ons uniek, omdat ze de enige manier vormen om onze gedachten en gevoelens uit te spreken.

De snelste en natuurlijkste manier om uw stem terug te krijgen, is het gebruiken van een stemprothese. De prothese wordt in een nieuwe opening tussen uw luchtpijp en slokdarm geplaatst. Uw chirurg kan deze operatie uitvoeren tijdens de laryngectomie of op een later moment, als u genezen bent. Zo werkt het: wanneer u uw tracheostoma afsluit, stroomt de lucht vanuit uw longen door de prothese naar uw keel. De lucht zorgt ervoor dat het weefsel achter in uw keel trilt en geluid produceert.

Er zijn meer manieren om weer te leren spreken, zoals het gebruik van een elektrolarynx of slokdarmspraak.

Opnieuw leren ruiken en proeven

Het genieten van smaken is een belangrijk deel van een maaltijd. Uw eten smaakt anders als er geen geurige lucht door uw neus stroomt. U kunt het proeven van uw eten en ruiken van andere geuren opnieuw leren; het is slechts een kwestie van techniek. In principe is het net zoiets als gapen met uw mond dicht. De techniek wordt ‘beleefd gapen’ genoemd en u kunt contact met ons opnemen als u er meer over wilt weten.

Vooruitgang

Als u een stemprothese gebruikt, bent u waarschijnlijk binnenkort klaar voor handsfree spraak. We zijn blij die spannende stap samen met u te zetten. Wanneer u gewend bent aan uw Provox HME-cassettes en uw huid voldoende genezen is voor aanbrenging van het beste bevestigingsmateriaal, zult u goed moeten kunnen spreken. Samen met uw clinicus kunt u beslissen wanneer u Provox FreeHands FlexiVoice wilt proberen. Met dit product in combinatie met een HME-cassette kunt u handsfree spreken.

Bel onze Customer Service voor meer hulp

Benader ons